Friday 16 December 2011

Keli Bakar & Air Asam Special

Bila sebut saja tentang Ikan Bakar...masing-masing dah kecur liurkannnn!! :) heheh...ada yg terbayang pari bakar la..tuka-tuka bakar la...siakap bakar la..cencaru bakar la..dan lagi, mesti terbayang-bayang air asam dia lah..itu yang paling penting..Air Asam!!..kalau cecah dia fail..jawabnya..semua menu fail..heheheheh..betul tak?...hmm..apa pun semua memang sedappp..tapi harini, saya nak share camana nak buat Ikan Keli Bakar & Cecah Air Asam Special :D sebab sayaa sukaaa sangat ikan keli...huhuhu........


Mula-mula..siang ikan dan cuci ikan keli dengan asam jawa...Ikan Keli ni dia berlendir-lendir..so..kalau nak hilangkang lendir tu..memang kena cuci & rendam sekejap dgn asam jawa..baru lendir tu hilang & tak licin...lepas tu..baru senang nak kelar2 ikan tu...


Dah siap cuci tu dan kelar ikan tu, korang garamkan ikan tu..lepas garam, buhkan serbuk kari..bukan kunyit biasa tu ye..Serbuk Kari..tak kisahlah nak guna serbuk kari Ikan ke..serbuk kari Daging/Ayam..saya biasa pakai serbuk kari Daging/Ayam Babas tu je...lebih sedappp :)
Dah siap gaul2kan..biar lebih pun takpe...biar rempah kari tu meresap ke dalam ikan.. :D



Selesai aje gaul2 tu..dh boleh la letak atas daun pisang & frying pan..buh sket je minyak ( 1 sudu besar) kat pan tu sblm letak ikan dlm daun pisang tu..pastu bukak api kecik...pastu tutup pan biar dia masak sekata..dah 10 minit..balikkan ikan dgn daun-daun tu skali...tutup lagi...pastu, intai2 la...jgn la sampai ikan jd hangit...ikut la citarasa korang..nak ikan tu masak garing..bakar la lama sket..kalau nak sedang2 aje..jgn la lama-lama sangat.. :)



Sementara ikan tu dibakar..kita disiapkan air asam dia....bahan-bahannya ialah :-
  1. Bawang Besar 1 biji- dipotong dadu
  2. Cili Padi - dihiris ikut suka buh bnyk mana - saya biasanya 6,7 bijik aje, sbb tak bleh mkn pedas, nnti sakit perut)
  3. Cili Besar - dihiris 1 biji ( ikut suka kome nak buh bnyk mana)
  4. Perahan Air Asam Jawa -2,3 sudu besar ( atau agak sendiri nk buh bnyk mana)
  5. Tomato 1/2 biji...dipotong dadu.
  6. Kicap Lemak Manis-Saya punya kicap kipas udang.. :)

Ok, dh potong-potong semua bahan-bahan tu..masukkan dalam mangkuk..masukkan air perahan asam jawa ( make sure perah dengan air masak ye) dan last masukkan kicap ikut suka..dalam 3,4 sudu je ok dah..pastu rasa la...kalau nak letak garam secubit ke..kalau tak letak pun takpe je...ikut citarasa korang la yee..hmm..pastu ambik sudu..kacau-kacau kasi sebati..pastu siappp :) hmm...so, lepas nie...boleh la korang try yaa...sedappp!!..


Selamat Mencuba!!

0 comments:

Template by:

Free Blog Templates